Wat is Blackseed?

Een eenjarige kruidachtige plant, ook wel Nigella Sativa genoemd. Deze plant is van nature aanwezig in het Middellands zeegebied, maar wordt ook gekweekt in andere delen van de wereld. Te weten: Saudi-Arabië, het noorden van Afrika en delen van Azië.

Klein en ruig, niet langer dan 3 mm in lengte, is blackseed afkomstig van de alledaagse Nigella Sativa plant van de Ranunculaceae familie. Nigella Sativa wordt soms verward met de Foeniculum Vulgare.

De plant heeft fijn verdeelde blaadjes die een lichtblauwe tot lichtpaarse of witte kleur hebben. De bloem groeit op de top van de tak terwijl de bladen in tegengestelde richting groeien in paren, elk op een andere kant van de steel. De laaggelegen blaadjes zijn klein, de hogere bereiken tot 10 cm. De steel van de plant kan een halve meter bereiken als zijn vruchten gaan bloeien (de zaadjes).

Nigella Sativa vermenigvuldigt zichzelf en vormt een fruitcapsule welke vele driehoekige zaadjes bevat. Zodra de fruitcapsule rijp wordt, opent het zich en bevat het zaadjes die blootgesteld worden aan de lucht, waardoor ze zwart van kleur worden, vandaar de naam.

Nigella Sativa en zijn zaadjes zijn ook bekend onder andere namen, afhankelijk van de plaats. Sommige noemen het zwart karwij, terwijl anderen het zwart komijn of zelfs koriander zaadjes noemen. In het Engels wordt ernaar gerefereerd met de uitspraak ´Love in a mist´. Hoe dan ook, Nigella Sativa wordt al eeuwen gebruikt en is zelfs bekend in de oude Perzische traditie.

Het meest opvallend aan deze plant is zijn bijzondere werking. Deze plant zou in het alledaags leven bekend moeten zijn, gezien zijn eigenschappen. Op die manier kunnen de vele voedingsstoffen en de eigenschappen ons immuunsysteem versterken en zodanig ziektes voorkomen.